22 Mayıs 2012 Salı

Malta - Hem Eğitim, Hem Tatil, Hem Eğlence

Dil Öğrenmek İçin Malta Uygun Mudur?

Dil öğrenmek isteyen pek çok insandan duyduğum ilk soru. Aslında kişiden kişiye değişir bu. Ben hem Londra'da, hem de Malta'da eğitim almış biri olarak ikisinin karşılaştırmasını rahatlıkla yapabiliyorum. Birbirine zıt iki ülkenin karşılaştırmasını gördüğünüzde, doğal olarak diğer dil öğrenme bölgelerini de kafanızda canlandırabilirsiniz.

Malta vs Londra
( Bu kıyaslamayı kendi deneyimlerime göre yapıyorum. Kişiden kişiye bazı görüşler değişebilir ve sadece öneri maksatlıdır.)
* Malta hem tatil yapabileceğiniz, hem eğlence mekanlarında doyasıya eğlenebileceğiniz, hem de sınırsız insanla tanışabileceğiniz bir yerdir. Oysa ki Londra'da  eğlence kısıtlıdır. Kursta genellikle sınıfınızdaki insanlarla tanışırsınız, parklara ve publara gidebilirsiniz.

* Malta'da yazın hava çok sıcaktır. 30 derece civarında güneşli bir hava ve güzel plajlar vardır. Londra ise genellikle yağmurludur ve Lonra'da deniz yoktur.Ancak çok güzel parklar mevcuttur.

* Malta'da ingilizce kursları ve konaklama, Londra'ya oranla oldukça ucuzdur.

* Malta'da gece hayatı, Lonra'ya oranla çok daha keyifliir.

* Londra'da britanya aksanlı, gerçek İngilizce konuşulur. Malta'da ise anadil maltaca olmasına rağmen herkes İngilizce bilir, fakat malta aksanı vardır. Lakin İngilizceleri kusursuzdur ve aksanları sizin İngilizcenizi etkilemez. Yıllarca kalmadığınız sürece.

Önerim ise, eğlenirken öğrenenlerin Malta'ya, kendini diğer olaylardan soyutlayıp sadece dil öğrenmeye odaklanmak isteyenlerin ise Londra'ya gitmesi. Şimdi sıra geldi Malta'yı anlatmaya;


Nerede Kalınır?

Genellikle öğrenciler Hostel adı verilen öğrenci yurtlarında kalır. Aile yanında kalanlar da vardır. Ancak insanlarla tanışmak için ki bu dilinizin gelişmesinde en büyük etken vardır, 3-4 kişilik hostel'de kalmanızı öneririm.

Çok Sayıda İnsanla Tanışmanın Formülü

Az önce anlattığım gibi fazla sayıda insanla tanışmak, daha fazla İngilizce konuşmanızı ve dolayısıyla daha fazla pratik yapmanızı sağlayacak. Bunun ilk yolu da öncelikle varsa çekingenliğimizi ülkemizde bırakıyoruz. En azından bizimle konuşmak isteyenlerden kaçmayacak kadar. Çünkü dediklerimi yaparsanız aya 50 - 100 kişiyle tanışmamanız için hiçbir sebep yok.

* Oda arkadaşlarınızla samimi olun. Oraya ilk gittiğinizde sizden daha önce adaya gelmiş kişilerin mutlaka bir arkadaş grubu vardır. Kahvaltıda yanlarına oturun, plaja beraber gidin. Çağırmasa bile peşine takılın. Sınıf arkadaşlarınızı dışarda bulmanız kolay değil ama oda arkadaşınız hep elinizin altında. Gittiği yerde mutlaka arkadaş canlısı insanlar olacak. Muhabbet etmekten çekinmeyin.

* Sınıf arkadaşları yukarıda da söylediğim gibi; samimi olmadan dışarıda bulmak zordur. Ancak eğer sınıfta bir grup varsa bu grupta yer almak, derslerden sonra gezmek anlamına gelir. Eğer grup yoksa onlara beraber bir yerlere gitmeyi teklif edebilirsiniz ancak böyle bir durumda önceden planınızı, organizasyonunuzu yapmak durumundasınız. Yaparsanız da bundan sonrakileri de yapmak durumundasınız. Ben o olayları hep başkalarına bırakmıştım ama zevkli olabilir tabi.

* Gece tüm öğrencilerin gittiği gece klüplerine ve barlara gidin. Tanıdığınız bir kişiyi görürseniz yanına gidin, yanındakilerle de tanışırsınız.

* İtalyanlar genellikle İtalyanca konuşurlar ve birbirleriyle takılırlar. Malta'da haziran ayında çok fazla İtalyan öğrenci olur. İtalyanların bol olduğu bir gruba girerseniz, grupta İtalyan olmayan az sayıdaki kişi, sizinle tanıştığına çok memnun olur.

Bunları doğru bir şekilde uygularsanız ve 2-3 ay kalırsanız o kadar çok insanla tanışırsınız ki, bir süre sonra tanıştığınız kişilere ilk soracağınız soru " Ne kadar süre daha buradasın" olur. Ertesi gün gidecek bir insana zaman harcamak sıkıcı olabiliyor :)


Ne Kadar Kalmalı?

Aldığınız eğitimin size faydalı olmasını istiyorsanız, en azından 2-3 ay arası kalmanızı öneririm. Fazlası sizi sıkabilir. Ancak 3 ay kalmanız sizi İngilizce'de en azından 1 level atlatacak, konuşmanızı hissedilir derecede akıcı kılacaktır. Avrupalılar genellikle 3 hafta kalıyor ancak bu onların kolay ve ucuz ulaşımı ve olaya tatil gözüyle bakmalarından kaynaklanıyor.

Ne Yenir Ne İçilir, Günlük Ne Kadar Harcanır?

Öncelikle sizlere kötü bir haberim var. Malta'da malta eriği yok.Böyle bir beklentiyle gitmeyin.

Farklı bir yemek istiyorsanız Tavşan yemeği lezzetli ve farklı bir yemek olarak denenebilir. Patatesli Tavuk yemeği gibi bir yemek  ancak tavşan eti, tavuk etinden biraz daha lezzetli. Onun dışında ülkede italyan,ispanyol,türk ve uzak doğu restoranları mevcut. Bizden farklı olarak tavuk döner, et dönerden daha pahalı. Bazı Türk restoranlarında Türkiye ligi maçları izlenebiliyor. Dikenli bir kaktüs meyvesi var, işte ona dikkat etmenizi öneriyorum. Dikenleri o kadar ince ki, battığında dikeni görüp de çıkaramıyorsunuz.

İçecek olarak da hafif acı, sarımsı bir gazozları var. Denenebilir.

Ülke gıda bakımından pahalı bir ülke. Çünkü her şey ithal. Yabancılarla birlikte takılıp onlarla yemek yemek, günde 100 tl den fazla harcamanıza sebep olur. Böyle bir bütçeniz varsa problem yok. Ancak ben 3 ay kaldığım ve aileme fazla yük olmak istemediğim için genellikle yemeğimi kendim yaptım. haftada 2-3 kere dışarda yedim. Tabi genelde fast food'larda. Eğer benim gibi ekonomi yaparsanız günde 50 tl yeterli olabilir. Yazın gidecekseniz en çok suya para harcayacaksınız zira musluk suları içilmiyor ve pet sular epey pahalı.

Gezilecek Gidilecek Yerler


                                                             Gozo ve Comino adası,



                                                                         Blue Grotto



 
                                                                             Valetta


                                                                          Rinella Kalesi


2 yorum:

  1. eyvallah kardeşim 1500 € 6 hafta yeterli olurmu

    YanıtlaSil
  2. abartılı harcamalar yapmazsan yeterli olacağını düşünüyorum.

    YanıtlaSil